Kismama fotózás

Orosházán, Hódmezővásárhelyen és Szegeden

Kedves Kismama és Kispapa!

Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak kibővülő családotoknak! Fantasztikusan izgalmas időszak elé néztek, melynek minden pillanatát megélni egy kis csoda. Ezeket a különleges perceket érdemes megörökíteni (magatok és persze) születendő gyermeketek számára, aki minden bizonnyal néhány év múlva nagyon kíváncsi lesz arra, honnan érkezett meg, hogyan
nézett ki mikor még csak a pocakban volt. 🙂

Azon leszek, hogy egy kötetlen, jó hangulatú élmény legyen számotokra a fotózás. A szép képeknek a kulcsa az, hogy jól
érezzétek magatokat.

Jó kedv = jó fotók 🙂

Fontosnak tartom mindig, hogy a pár saját stílusát vegyítsem az én saját látásmódommal. Nem szeretek senkire se ráerőltetni semmit, mert annak úgysem lesz jó a vége… meglátszik a képeken, ha nincs meg az összhang.

A következőkben igyekszem a lehető legrövidebben megfogalmazni azokat a tudnivalókat, amikkel mindenképpen 
szükséges szerintem tisztában lennetek a legtöbbször feltett kérdések alapján.

Mikor érdemes a kismamafotózást megejteni?

A várandósság egy alkatfüggő állapot. Vannak olyan nők, akiken szinte észre sem venni a pocakot, míg mások teste szinte azonnal elkezd felpuffadni. Nincsen egy kőbe vésett időpont, amikor kellene fotózni.

viszont...

25-32. hét közti időszakot szoktam javasolni, amikor már növöget a pocak, de még nem hatalmas

Általában az a tapasztalatom, hogy a kisebb pocakos (kb. 25-28 hetes) fotókat jobban szeretik a párok, ilyenkor könnyebb ruhát találni és mozogni is.

32. hét után is lehet fotózni, viszont olyankor gyakran lesz egy kis tokája a legtöbb nőnek, elkezd a lábuk vizesedni, egyre inkább felpuffadnak. Továbbá számolni kell azzal, hogy esetleg korábban jöhet a baba vagy valami miatt be kell a kórházba feküdni (sajnos a várandósság végére időzített fotózások több mint fele meghiúsul).

Mikor kell időpontot kérni?

Minél előbb, annál jobb! Érdemes legalább egy hónappal előre időpontot egyeztetni, de inkább még korábban. Például a karácsonyi időszakra elfogynak a stúdiós időpontok ősz elején. Illetve fontos, hogy október közepétől a stúdiókban január közepéig kizárólag karácsonyi dekorációkkal kell számolni.

Milyen helyszínt érdemes választani?

Választhatsz szabadtéri helyszínt (Szegeden és Orosházán/Gyopároson), vagy dönthetsz stúdiós sorozat mellett (a választható stúdiókról itt találsz bővebb információt).

A választásnál megéri figyelembe venni

  • az időjárást (kb. 20-30 fok közt jó kültéren fotózni lehetőleg napnyugta előtt 2 órával),
  • a tervezett átöltözések számát, illetve a ruhák uszályméretét.

A stúdiók közt a stílus, berendezés és klimatizáltság alapján legjobb dönteni.

Mennyi ideig tart a fotózás?

A stúdióban történő fotózások alap esetben 60 percesek (ebbe beletartozik az érkezés, a távozás és az öltözködés is).

Általában 2 ruha szokott kényelmesen beleférni az 1 óra hosszába mindennel együtt a legtöbb Kismamának.

Természetesen megértem, ha esetleg nem szeretnél kapkodni, vagy több ruhát szeretnél viselni. Ilyenkor előre kell szólni és tudunk 2 óra hosszára menni. Viszont ilyen esetben dupla időre kell bérleti díjat fizetni, illetve mivel
több ideig fotózunk, annak is van egy plusz munkadíja.

Szabadtéri fotózások esetében értelemszerűen kevésbé kötött a menetrend, de ott is alapból kb. 1 óra hosszás időintervallummal kell számolni.

Mennyi képet fogok kapni?

Rajtatok múlik: amennyit választotok.

Én személy szerint nem szeretek 20 pocakos képnél kevesebbet adni egy ilyen sorozat alkalmával, mivel ennél a számnál már van egy kis mozgásterünk akár egy ruhacserére, akár stílust is tudunk változtatni.
Itt már beleférnek a cuki pocakot fogó kezes képek, akár a közös egészalakos képek, vagy csak Kismamásak is. Kisebb csomagot nem is nagyon választottak sose, mert mindig próbálunk változatosak lenni és bemutatni a lehető legtöbb módon a kis Pocakbérlőt.

Nagyon fontos, hogy nyers, utómunka nélküli képek nem kerülnek átadásra, kizárólag csak a retusáltakat adom át.

Hogyan zajlik a képválogatás?

Általában rám szokták bízni a párok a válogatást, de akár közösen is válogathatunk.
Egy opció lehet, ha orosháziak vagy környékbeliek vagytok, hogy beülünk valahová egy bambira és személyesen átbeszéljük, átválogatjuk őket. Ha egymástól távolabb élünk, akkor pedig a legegyszerűbben Skype-on keresztül kivitelezhető (szinte bármikor), ott meg tudom osztani a képernyőképem és ugyanazt látjuk. Ez egyénfüggő mennyi időt vesz igénybe, átlagban 30-60 perc között szoktunk meglenni a válogatással.

Mikor lesznek készen a képek?

Ez sokszor attól függ, hogy éppen mennyire vagyok elúszva a teendőimmel. Általában 2 hét alatt készen szoktam lenni a retusálással (karácsonyi időszakban megcsúszhat, de mindig jelzem mikorra várhatóak).

Milyen formában kapom meg a képeket?

Bármelyik csomagot is választod, vagy emailben küldöm az elékészült, kiratusált fotókat, vagy Drive-ra egy külön mappába teszem őket fel digitális formában. Természetesen eredeti méretben, nagy felbontásban fogom átadni őket, logó nélkül, jpg formátumban. Az alap csomagok nem tartalmazzák, de kézzel fogható formában is tudod a fotókat kérni.

Kézzel fogható formában kérhetem a képeket?

Nálam alap esetben a csomagokban csak a digitális formátumú képek vannak, de persze kérhetőek kézzel fogható formában is az elkészült fotók.

Kisebb képszám esetén javaslom a fotóboxokat, amelyek magukba foglalják az elkészült képeket papírkép formában 13×18 cm méretben, prémium kivitelben. Nagyobb képszám esetén nagy kedvencek a fotókönyvek.

A kispapa is jöhet a fotózásra?

Természetesen jöhet a Kispapa is!
Készülhetnek csak a Kismamáról képek, de akár közösek is, vagy szerepelhet a Kispapa az összes képen. Amilyen kombinációban szimpatikus, csak jelezzétek előre, hogy tudjak pózötleteket kitalálni.

Arra is találunk megoldást, ha a jövendőbeli Apuka nem igazán szeretne jelen lenni a fotókon, de a Kismama szeretne közös képeket is. Ilyenkor nagyon klasszul meg lehet vágni a fotókat úgy, hogy mindenki rajta
legyen, de ne érezze kényelmetlenül magát a Kispapa. Például lehet olyan pocakfotót készíteni, amin Apukának csak a keze látszik, vagy a Kismami ráfeküdhet a Kispapa lábára, vagy nagyon szeretik amikor csak a hátukat kell kölcsönadni a képekhez. Ki lehet találni olyan megoldásokat, amik mindenki számára elfogadhatóak. 🙂

Fontos: hozzatok olyan ruhákat a Kispapának, amik passzolnak (stílusban, színekben) a Kismama által kinézett darabokhoz! Arra ügyeljetek a választásnál, hogy ne legyenek nagy márkajelzések, feliratok a ruhákon, hiszen nem reklámozni akarjuk XY márkát.

A Nagytestvér is jöhet? Lehet a kismamafotózásból családit varázsolni?

Egyértelműen igen!

Bátran lehet a Tesókat is hozni, viszont ha még nagyon picike vagy nem egyszerű vele együttműködni, akkor megéri még egy felnőttet hozni a fotózásra segítőként. Így van, aki nevetteti a Testvért, vagy ha nagyon nyűgös, akkor el tud vele menni sétálni egyet, amíg mi befejezzük a fotózást nyugalomban.

Fontos: a gyermeket is úgy kell öltöztetni, hogy passzoljon a ruhája a stúdióhoz illetve a kismama ruhájához. Lehet jönni eleve a fotózásra szánt ruhában ha nagyobb a gyerkőc és tud vigyázni a ruhájára, vagy akár át is lehet helyben öltöztetni (ha nem utál öltözködni és gyorsan kivitelezhető a stúdióban – értelemeszerűen szabadtéren kevésbé problémás az idő).

Állatot lehet hozni a fotózásra?

Helyszín és állatfüggő.

A legtöbb stúdióba lehet hozni kisállatot, ha szobatiszta és szófogadó. Ilyenkor általában egy minimális felárat kell fizetni, illetve a bútorokra nem szabad felmenniük.

Ilyenkor megéri egy segítő személyt hozni, aki tudja szórakoztatni az állatot, vagy ha megvoltak a közös képek, akkor le tudja vinni sétálni.

Ha állatos fotózást terveztek, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy nem biztos, hogy azt fogja csinálni az állat, amit szeretnénk. Megeshet, hogy sajnos „el kell engedni” a közös képeket. Azt szoktam mondani, hogy egy próbát megér, de ha nagyon nem működik együtt, akkor rá kell hagyni.

Kiskedvencek esetében nagyon fontos: szólni kell róla előre, hogy a pontos részleteket tisztázni tudjuk.

Hogyan kell felkészülni a fotózásra?

Nagy felkészülést nem igényel egy fotózás.

1.

Amit szoktam kérni a kismamáktól, hogy ügyeljenek arra, hogy a körmeik rendben legyenek (ne legyen beszakadt, lenőtt műköröm, oda nem illő színek stb.).

2.

Mint minden fotózás esetében, most is ajánlott profi sminkeshez és fodrászhoz elmenni, mert hatalmasat tud dobni a képeken a szakavatott kezek munkája – de nem létkérdés. A smink lehet nyugodtan természetes hatású, a frizuránál csak arra kell ügyelni, hogy ne lógjon mindig az arcodba.

3.

Végezetül a megfelelő szőrtelenítésre is ajánlott időben gondolni (sajna ebből is volt már probléma, azért érzem fontosnak kiemelni ezt a témát is).

Hányszor lehet átöltözni?

Azt szoktam mondani, hogy a kevesebb több. Inkább a fotózásra koncentráljunk, mint az átöltözésekre. Volt már sajnos olyan Kismami, akit szinte nem is fotóztam, mert csak azon pörgött, hogy hú na mennyi  ruhát akar még felvenni…

Főszabályként azt javaslom, hogy kb. 10-20 retusált fotóra számoljunk 1 szett ruhát.

Pocakkal sokkal nehezebb és lassabb az átöltözés. Ne divatbemutatóra készülj, hanem fotózásra. Átlagban 3 szett ruhánál többet nem szoktunk használni, de ez teljesen egyénfüggő.

Ruhát kapok a fotózáson vagy vigyek magammal sajátot?

Dönthetsz úgy, hogy a saját ruhatáradból hozol a fotózásra ruhát. Ilyenkor fontos, hogy nagy márkajelzés/felirat ne legyen rajta (hiszen nem a „Mayo Chix” feliratot szeretnéd majd életed végéig nézegetni a képeken… legalábbis remélem).

De választhatsz a gardróbomból is, ami kimondottan kismama fotózásra készült, többféle módon viselhető és egymással is igen jól kombinálható darabokat (jelenleg kb. 30 ruhát) tartalmaz.  Folyamatosan gyűjtöm a hozzájuk illő kiegészítőket is. Ezen kismamaruhák használatáért plusz költséget felszámolok (szettenként).

Hogyan válaszd ki a fotózásra a ruhád?

Általában a baba nemével “passzoló” színösszeállításokban szoktak gondolkodni a jövendőbeli szülők. Nekem az a véleményem, hogy ez már annyira nem szempont.

Az a lényeg, hogy jól álljon a Kismamán és jól érezze magát benne, önmagát adja. (Például volt már olyan, aki kislányt várt és tiszta feketében volt, mert a hétköznapokban is mindig feketét visel. Szintén csajszis pocakkal volt már akik kék és zöld összeállításokat hozott, de jött már fiús pocakkal rózsaszínben is Kismama.)

Kisebb pocak esetén, vagy ha jól érzed magad a bőrödben nyugodtan lehet szűkebb fazonú, testhezálló ruhát választani. Mozogni nehezebb benne, viszont nem kell minden képen a pocakod fognod.

Ha zavar a változás, amin keresztül megy a tested, nem vagy elégedett a külsőddel, vagy már nagyobb a pocakod, akkor inkább a bő fazonú ruhákat javaslom. Ezekben könnyebb mozogni, de minden fotón fognod kell majd a hasad, hogy csinosan álljon.

Fehérneműs boudoir fotók is készülhetnek?

Természetesen, semmi akadálya!

Akár jöhetsz egyedül egy kimondottan kismama boudoir sorozatra hozzám, vagy dönthetsz úgy is, hogy a normális, ruhás fotózással kombináljuk egy alkalommal.

Bárhogyan is döntesz, nagyon szép, nőies és kifinomult összhatás szokott a végeredmény lenni.

Ha nagyon bátor és bevállalós vagy, akkor egy aktosabb jellegű irányt is meg lehet célozni.

Sok Kismama választja azt, hogy nem ruhában vagy fehérneműben van, hanem egy anyagdarabbal takarja magát, ami nagyon intim hangulatot tud a képeken teremteni és ez gyönyörűen tud később akár egy vászonképen mutatni a falon.

A képek nyilvánosságra hozatalát, privát jellegét a félreértések elkerülése érdekében előre tisztázni kell!

Milyen kiegészítőket érdemes a fotózásra vinni?

Jöhetnek a cuki ultrahang fotók, babakori képek a Kismamáról és a Kispapáról, kiscipők, kisruhák stb.

Ha megvan már a nevetek, akkor akár azt ki lehet rakni kockákból, vagy készíthettek kézzel névtáblát is.

Hozhatjátok a nagy plüssmackót, ami a gyermekszoba dísze már most is.

Hogyan kell pózolni?

Természetesen senki nem várja el, hogy profi modell legyen a másik!

Én mindig előre szoktam ötleteket gyűjteni, amiket át is küldök, hogy lássa a Kismama, hogy mire gondoltam, akár otthon előtte tükörnél ki is tudja őket próbálni, hogy rájuk érezzen.

A pózok mindig függnek a pocakmérettől (mennyire lehet vele mozogni), a Kismami alkatától, a kiválasztott ruhák fazonjától valamint a helyszíntől is. Azt szeretem, ha minden mindennel harmonizál. 🙂

Kismama sorozatok esetében szinte a legegyszerűbb a pózolás, mivel a legtöbb képen valaki fogja a pocakot.

Idővonal

Érdeklődés, részletek egyeztetése

Időpontfoglalás

Fotózás stúdióban és/vagy szabadtéren

Képválogatás online vagy személyesen

Retusált képek digitális átadása

Kézzel fogható termékek átadása

Hogyan történik a fizetés?

Mivel lemondás illetve meg nem jelenés esetében is nekem ki kell fizetnem a stúdióbérletet, ezért foglalót kérek minden
esetben – ami a végösszegből levonódik, (lemondáskor nem kerül visszatérítésre, mivel a stúdiót ki kell fizetnem).

A fennmaradó összeget a fotózás után tudod kiegyenlíteni. Addig nem áll módomban a kiretusált fotókat átadni, míg az áruk
kiegyenlítésre nem került.

Amire szükségem lesz Tőled az időpontfoglaláshoz és a  számlázáshoz (mivel katás kisvállalkozó vagyok, ezért minden esetben kötelességem számlát kiállítani az utalásról):

  • Teljes neved,
  • lakcímed,
  • e-mail címed,
  • telefonszámod.

Fogok küldeni a nevedre kiállított elektronikus díjbekérőt az email címedre a foglaló összegével. Ebben szerepelnek az utalási adataim.

Amint a bank feldolgozza az utalást: kapsz emailben egy fizetést már nem igénylő számlát. Ezzel visszajelzem, hogy megkaptam az összeget.

Fotózunk, kiválogatjuk a képeket, megbeszéljük hogy mennyibe fog kerülni. A maradék összeggel új díjbekérőt küldök, amit ha kiegyenlítettél újra fogsz kapni egy kifizetett számlát.

Kedvet kaptál?

Várlak fotózásra a hét bármelyik napján előre egyeztetett időpontban.

Az érdeklődő leveledbe ne felejtsd el leírni, hogy melyik városban, kinti vagy benti helyszínen fotóznánk, melyik fotózási típus (pl.: páros, boudoir stb.) érdekel, kb. mikor kerülne sor a fotózásra, és van-e határideje a képek átadásának?

Várom megkeresésedet Facebook üzenetben!