Mi az a boudoir fotózás?

Szegedi boudoir fotózáson készült rejtélyes, anonim portré egy fiatal nőről

Többen kérdezték már tőlem, miért is nevezem a fehérneműs sorozataimat boudoir-nak…

Én úgy gondolom, hogy azok a fotók, melyeket én a fehérneműs kategóriába sorolok (már elnézést a kifejezésért) egyszerűen unalmasak. Gondolj a reklámfotókra! Vesznek egy jó csajt, ráadnak valamilyen csábos textíliát és beállítják egy sima háttér elé, majd kismilliónyi egészalakos képet lőnek róla. Nekem ez nem mond, nem ad semmi pluszt. Számomra ez élettelen és dögunalom. Ráadásul épp azt sugallja, hogyha egy nőnek nem 90-60-90 a mérete, akkor már nem is biztos, hogy jócsaj… Badarság!

Boudoir fénykép egy csinos vékony fiatal nőről fekete fehérneműben
Fotó: Horváth Petra (Pink Petra Photography)

A boudoir épp ennek az ellenkezője! Ez a fehérneműs fotózások egyik típusa. Nagyon testpozitív műfaj, bármilyen testalkattal, modell tapasztalat nélkül kipróbálható.

A boudoir (ejtsd: „bu-do-ár”) (francia) szó maga egy női hálószobát illetve öltözőt jelent, ami a nőiesség helyszíne. A „bouder” igéből képezték, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy „duzzog” – ami oltári vicces, valljuk be… Duzzogó szoba, jó, mi?

Tulajdonképpen mindenkinek a maga kis privát, szexi, egyedi világa ez, ahová félre lehet vonulni nyugalomban (akár duzzogni XD).

Amerikából kezdett el hódítani a boudoir, de manapság már  Magyarországon is egyre elterjedtebb ez a téma. Sok kiváló fotós van, aki kizárólag csak ilyen sorozatokat vállal. Én kis hazánkban jelenleg igen kevés olyan fotósról tudok, aki kimondottan boudoir fotózásra specializálódott.

Rendszerint nők a fotósok, illetve a háttérben segítő csapatuk is, hogy még oldottabb legyen a hangulat. Kimondottan fontos a biztonságérzet, hiszen igazán intim körülmények között készülnek a képek lenge öltözetben.

Nagyon fontos, hogy a kamera előtt álló nő jól érezze magát és fel tudjon oldódni, magabiztosnak tűnjön. Ehhez elengedhetetlen a pozitív, támogató környezet, a boudoir fotóssal való összhang (függetlenül attól férfi vagy nő), a jó kommunikáció.

Finom, ízléses, elegáns, letisztult, sejtelmes, érzéki.

Sokkal több, mint bugyis képek…

A boudoir fotók arról szólnak, hogy mindenki megmutatja a legszebb és legizgalmasabb énjét. A képek hangsúlyozzák a szépség sokféleségét, hogy minden nő gyönyörűnek és kívánatosnak lássa és érezze magát fehérneműre levetkőzve is. A boudoir a testpozitivitás igazi kifejeződése.

A fotókkal a cél, hogy szexi, de mindenképpen nagyon ízléses, művészi képeken örökítsük meg a nőiességet, növeljük az önbizalmat, erősítsük a pozitív testképet és a külsőnk megszeretését.

Na de hogyan?

Nem kell tetőtől talpig a kamera elé állnod, csak annyi látszik, amennyit szeretsz magadból! Itt az érzelmeken, a hangulatokon, a részleteken van a hangsúly. Vigyázat, csalok!

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez minden felnőtt nő számára vállalható (de tényleg). Néhányan már megfordultak nálam, azt hiszem, bátran állíthatom, hogy minden testalkathoz volt már szerencsém és úgy érzem, mindből ki is hoztuk a legjobbat.

Elegáns fehérneműben látható női boudoir fenék fotó
Fotó: Horváth Petra (Pink Petra Photography)

Amikor fehérneműs fotózásokról esik szó, én mindenképpen szeretem kiemelni az életkor  fontosságát. Ezzel kapcsolatban készült két blogbejegyzésem, melyekben részletesen foglalkozom a témakörrel mindkét irányból. Kattints bátran a pink szövegdobozra, ha elolvasnád.

Elegáns fehérneműben pózoló boudoir fotó egy női hátsóról

Nem kell minden fotón látszódnia az arcodnak, ha úgy érzed, nem tudsz „elég szépen mosolyogni”. Büszke vagy a popsidra? Szuper, akkor az lesz a fotózás központi eleme! Nem szereted a lábaid? Semmi probléma, ennek megfelelően csak félalakos képeket készítünk. Úgy érzed, vastag a derekad? Nem muszáj mindig bőrt mutatni, egy klassz fűzővel gyönyörű formát lehet adni! Pici a cicid? Jaaaj ez a lányok többségénél így van, pár rafinált mozdulattal akár egy mérettel nagyobbra is lehet „növeszteni” Photoshop nélkül! Szégyenlős vagy, de szeretnél belevaló csajnak tűnni? Erre is vannak trükkök!

Nagyon sok (számomra mondvacsinált) indokkal találkoztam már, amivel a nők megpróbálják lebeszélni magukat a fehérneműs képekről. Ha kíváncsi vagy rájuk, akkor olvasd el a 10 rossz kifogás, amiért nem foglaltál még időpontot boudoir fotózásra című blogbejegyzésem.

Eddig különböző indokokkal kerestek meg: volt aki csak magának szerette volna a képeket, azért mert úgy érezte, most van csúcsformában és szerette volna megörökíteni. Voltak, akik Valentin napra vagy karácsonyra szerették volna a párjukat meglepni pár izgalmas fotóval. De „voltam már ajándék” születésnapon és évfordulón is. A menyasszonyok újabban egy ilyen sorozatok képeit adják nászajándékba újdonsült férjüknek, ez az úgynevezett menyasszonyi boudoir. A képeknek általában mindig van valami célja, oka, amitől számomra is kicsit különlegesebbek, mint a többi. A szívem csücskei a fél évszázadot ünneplő, 50. szülinapra készülő fotók.

A boudoirban az a jó, hogy mindenre van megoldás. Bátran lehet kísérletezgetni, vagy akár vadulni is. Nem a közönségesség a cél, hanem az érzelemkeltés. A lényeg, hogy engedd el magad, hagyd a fantáziád szárnyalni.

Hogyan is kell elképzelni egy ilyen fotózást? Mire van szükség?

Először is kell sok-sok kiegészítő (általában gyöngysorok, mutatós ékszerek, kalapok stb.), izgalmas fehérnemű, esetleg fűző, body vagy épp babydoll. (Mivel sokan nem rendelkeznek nagy gyűjteménnyel, ezért az évek során elkezdtem magam is egy kis gardróbnyit gyűjtögetni, így szükség esetén természetesen tudok pár kiegészítő darabot kölcsönözni. Emiatt ne fájjon senki feje.) Én azt szoktam tanácsolni, hogy hozz magaddal mindent, amiben dögösnek érzed magad.

Attól függően jöhet a smink és a frizura, hogy mennyire szeretnél természetesnek látszani, vagy épp topmodellnek. Volt már példa ilyenre és olyanra is nálam. Én személy szerint mindenkinek azt javaslom, hogy menjen el egy profi sminkeshez és fodrászhoz. Inkább kevesebb fotót válassz, de legyen minőségi az összkép.

Egyáltalán nem kell izgulni, még akkor sem, ha soha nem modellkedtél! Igen, az elején gyakorlatilag mindenki zavarban van, de ez szerintem teljesen természetes, hisz nem minden nap áll az ember egy kamera előtt, pláne nem félmeztelenül. Ne görcsölj!

Nem tudom, mások hogyan csinálják, de nálam a boudoir sorozatok a leginkább jókedélyűek, ilyenkor nevetünk a legnagyobbakat. A fotózás inkább hasonlít egy csajos pletykapartira (kicsit kevesebb ruhában), mint egy komoly munkára. A boudoir iszonyat nagy buli! Te fekszel, én fotózok, közben be nem áll a szánk, a háttérben pedig dögös zenék szólnak. Ennyi. Nem nagy tudomány, viszont a visszajelzések szerint kiváló önbizalomépítő program!

Keress meg!

Amennyiben kacérkodsz egy boudoir fotózás gondolatával, bátran írj üzenetet!

A boudoir fotózást gyakran keverik más, kevés ruhát viselő fotográfiai irányzatokkal. Nézzük, hogy melyekkel:

  • A glamour (glamúr) fotózás olyan fénykészeti stílus, amely a modell szépségére, vonzerejére helyezi a hangsúlyt. A cél az, hogy a modell elegáns, csábító, kifogástalan megjelenésben tündököljön. A divat, a portré és az erotika elemeit ötvözi, de elsősorban a modell esztétikus megjelenésére koncentrál. (Ha kíváncsi vagy, hogy mik a hasonlóságok és különbségek a glamour és a boudoir között, akkor kattints ide.)
  • Az akt fotó olyan fénykép, amely teljesen vagy részben meztelen emberi alakot ábrázol. Gyakran játszik a fényekkel és árnyékokkal. Célja, hogy  művészi és kifejező módon mutassa be a testet. Jellemzően megjelennek a legintimebb testrészek is.
  • Az erotika, mint fotózási irányzat, a szexualitás, a vágy és az intimitás ábrázolására összpontosít. A művészet és a szexualitás találkozási pontján helyezkedik el, ahol a képek célja az esztétikai élmény nyújtása, miközben a nézőben vágyat, feszültséget ébresztenek.
  • A pornográf fotó olyan fénykép, amely a szexualitás explicit, közvetlen grafikus ábrázolására összpontosít. Gyakran nyíltan bemutatják a nemi aktust, a nemi szerveket vagy egyéb szexuális tartalmakat, anélkül, hogy művészi vagy esztétikai szempontokat helyeznének előtérbe. 

Bízom benne, hogy ezek alapján már Te is érted, hogy mi is az a boudoir fotózás, mit takar valójában és nem fogod majd összekeverni a fenti 4 kategóriával!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üdv, Petra vagyok!

Engedd meg, hogy bemutatkozzam: Petra vagyok a csajszi a fényképezőgép mögött.
2011-ben vásároltam meg életem első profibb fényképezőgépét, ami után nem volt megállás. A fotózás életmód és szerelem lett. Kukába dobtam a marketing mesterszakos diplomámat és elvégeztem a fotográfus- és fotótermék-kereskedő képzést, majd egyéni vállalkozó lettem.

Itt is megtalálsz

Legutóbbi bejegyzések

Hogy zajlik a fotózás?

@pinkpetraphoto 📸 Valódi fotózás pillanatai eredeti hanggal és őszinte reakciókkal egy valódi (nem modell) ügyfelemmel… avagy less be egy boudoir fotózásomba egy édesanyával 📸 🏠 Téged is várlak sok szeretettel egy testpozitív, női önbizalmat is növelő, fehérneműs boudoir fotózásra Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen a hét minden napján. Ha szeretnéd, akkor az időpontod a sminkeseimmel is össze egyeztetem neked. ☺️ 💃 A fotózásnak egyetlen feltétele van: csak akkor lehetsz a modellem, ha elmúltál már 20 éves (felső korhatár nincsen, akár anyukaként vagy nagyiként is jöhetsz). Nem várom el, hogy legyen modell tapasztalatod. Bármilyen testalkattal a kamerám elé állhatsz, van tapasztalatom vékony és kerekded nőkkel is, nem kell rosszul érezned magad a külsőd miatt. A boudoir lényege, hogy szeresd magad és megéld a nőiességed. 😉☺️ ❗️A Te döntésed, hogy az elkészült képeket megoszthatom-e a követőimmel vagy sem. 📩 Ha megfordult a fejedben akár egyszer is, hogy talán Rólad is készülhetnének boudoir fotók, akkor kérlek, hogy a videó végén található oldalon vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben. Nyugi, csak egy csepp bátroságra van szükséged a fotózáshoz, minden egyebet megoldunk 😇😉 #nőknek20felett #nőidolgok #csajosprogram #csajoskodás #csajoknak #nőifotózás #nőifotós #szegedifotós #szegedifotográfus #szegedifotózás #szegedboudoir #boudoirfotozas #boudoirfotózás #boudoirfotózásról #boudoirfotós #szeged #szegedi #valódinő #teisszépvagy #teismegérdemled #teismegtudodcsinalni #munkában #fotózás #fotózáson #fotózunk #aranykopesek #aranyköpések #kulisszakmogott #kulisszákmögött #őszintepillanatok #elsőpillanatok #elsőpercek #önértékelés #testpozitív #testkép #testképzavar ♬ eredeti hang - 📸 PinkPetraPhoto

Innen érkeztek már fotózásra